Existuje zdravá maškrta, ktorá prevonia a osladí pokrmy a dokáže rozohriať líca vyštípané mrazom? Samozrejme! Okrem toho má pestré využitie aj v medicíne a kozmetike. A vďačíme zaň tvorom menším ako prst.

 Keby sa vás niekto spýtal, akého živočícha domestikoval človek ako prvého, isto by vám na um ako prvá nezišla včela. A predsa je to tak. Včely patria medzi „domáce zvieratá“ už viac ako dvadsaťtisíc rokov. Na našom území má včelárstvo silnú tradíciu. Prvé písomné zmienky spomínajú rok 448 nášho letopočtu. Med má pevné miesto aj v slovanských pokrmoch. Typické boli kaše sladené medom a medovníky. Slovanské medy patria k najlepším a najkvalitnejším vôbec. A nielen v rámci histórie. Do dnešného dňa obsadzujú prvé priečky na medzinárodných súťažiach.

 

TAJOMSTVO KLEOPATRY

História medu však siaha ďalej ako dejiny samotných Slovanov. Do egyptských papyrusov sa premietol

už v roku 2000 pred našim letopočtom. Ako liečivo ho využívali mnohé civilizácie starovekého Grécka aj Ríma. Svojho času bol med významnou a vysoko cenenou komoditou, niet divu, že sa stával častou obetou božstvu. Hoci je už stáročia základom medicíny, stále nie je maximálne využitý. Svedčí o tom aj novovzniknutý smer nazývaný apifytoterapia. Tento pojem sa začal skloňovať v roku 1976. Laicky povedané, ide o spojenie liečivých vlastností rastlín a včelích produktov. A keď už sme pri tých včelích produktoch, treba pripomenúť aj úžasné účinky propolisu a materskej kašičky. Tie sa využívajú rovnako ako med nielen v medicíne. Včielky by našli uplatnenie aj v kozmetike. Množstvo krémov, mastí a najrôznejších produktov obsahuje výťažky z práce včiel. Med ako taký napomáha regenerácii tkaniva. Dokonca stoji za krásou aj samotnej Kleopatry. Tá sa pravidelne ponárala do teplého kúpeľa s dávkou smotany a medu.

med-2

PRAMEŇ ZDRAVIA

Med je v podstate sladká a lepkavá tekutina. Je to zmes cukrov, vody a iných zložiek. Včely miešajú najrôznejšie medy s jemnými či výraznými odtieňmi chutí, farieb a vôní. Nech máte taký či onaký, každý pohladí váš jazýček aj organizmus. Med je totiž neuveriteľne zdravá pochúťka. Je bohatým zdrojom vitamínov A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P, ale aj minerálov, ako napríklad zinok, železo, vápnik či draslík a mnohé ďalšie. Med prepožičiava nápojom jedinečnú chuť a arómu. Ráno vás blahodárny nektár bleskurýchle naštartuje, večer naopak upokojí a prinesie príjemný spánok. Med je prvá pomoc pri prechladnutí a chrípke. Jedna lyžica do čaju so šťavou z citróna spravia zázrak. Okrem toho posilňuje prirodzenú imunitu organizmu. Antioxidantmi bojuje proti rakovine hrubého čreva, pomáha aj pri tráviacich ťažkostiach, žalúdočných problémoch, pri ochoreniach pečene, žlčníka či pri vysokom tlaku. Je balzamom na srdce, a to nielen pre jeho sladkosť, ktorá vo vás prebudí endorfíny.

 

TIP

Radi si osladíte svoju šálku kávy? Vymeňte tradičný cukor za lyžičku domáceho medu! Táto chutná kombinácia je veľmi zdravá a navodí vám dokonalý pocit pohody. Káva s medom má nie len liečivé účinky, ale dokonca napomáha správnemu tráveniu a prospieva pri procese chudnutia. Viac o pozitívnych účinkoch kávy sa dozviete v našom článku Káva ako liek.

 

NIE JE MED AKO MED

Napriek tomu, že je med darom prírody, človek ho vie poriadne pokriviť. Kvalitný med nie je lacná záležitosť, no pokiaľ doň nie ste ochotní investovať a zvolíte lacnú náhražku, radšej si kúpte cukor. Zlý med vám totiž môže uškodiť podstatne viac, ako

len pokaziť chuť čaju. Keďže slovenské medy patria k tým najlepším, siahnite po niektorých od našich výrobcov. Ale i tu platí istá obozretnosť. Potravinársky kódex Slovenskej republiky prikazuje označiť med etiketou, ktorá musí obsahovať váhu bez

obalu, miesto pôvodu, dátum minimálnej trvanlivosti, meno alebo obchodný názov výrobcu. Informácie navyše nie sú na škodu. Naše dve najstaršie organizácie včelárstva vydávajú ochranné známky, ktoré potravinársky kódex ešte sprísňujú.

 

ZA HRANICAMI…

Pokiaľ naďabíte na med bez spominaných údajov, hoci aj odporučaný od známych, radšej sa mu vyhnite. Niektorí „šikovní” výrobcovia totiž medy umelo vyrábajú z fruktózy a glukózy. Iní med riedia vodou či ho dosládzajú. Výrobný proces a podmienky skladovania sú tiež zásadné. Stačí malá chyba či skrátený proces a hneď sa k vám do komory dostane takzvaný skysnutý med. Bez preverenia prísnou štátnou kontrolou nemáte ani poňatia, v akom stave sú včely, ktoré sa o obsah nádob postarali. V neposlednom rade sa do medu premieta aj zdravie rastlín, ako aj prostredie, v ktorom rastú. Ak si robíte zálusk na medy zo zahraničia, tiež si treba dať pozor na ich pôvod. V tomto prípade je na zváženie aj fakt, že práve takýto med môže spôsobiť alergiu, ktorá vyplýva z peľov cudzokrajných kvetov.

 

V KOMORE…

Med nájdeme hádam v každej kuchyni. Neškodí mu dlhodobé skladovanie. Vďaka vysokému obsahu cukru a naopak nízkemu obsahu vody ničí baktérie, takže sa v ňom nemnožia žiadne mikroorganizmy. Avšak, keď med vydolujete z útrob komory po dlhom čase, môže vás prekvapiť, že už lákavo nesteká po lyžičke vo svojej tekutej podobe. Teraz vám ostane lyžička zapichnutá v skryštalizovanej verzii. Na kvalite tým nestráca. Ak vám to však po estetickej stránke prekáža, stačí ho zohriať. Jednoducho

postavíte celú nádobu do hrnca s vodou s teplotou maximálne 40 stupňov. Pri vyššej teplote strácajú priaznivé účinky na sile. Pokiaľ nie ste medožrút, ktorý zje liter na posedenie a plánujete ho uchovávať dlhší čas, vyhnite sa nádobám z plastov alebo kovu. Ideálna je keramika a sklo, v tomto prípade ho chráňte pred priamymi slnečnými lúčmi.