Jesenné Halloweenske recepty
Magická noc strašidiel sa nezadržateľne blíži. Spríjemnite si tento čas plný kostýmov a tekvicových dekorácií netradičnými kávovými nápojmi alebo si upečte strašidelné kávové sušienky. S našimi receptami zaručene prekvapíte svojich priateľov a blízkych a pričarujete do vašich domovov magickú atmosféru.
Írska káva
POTREBUJEME:
1 dl čerstvej filtrovanej kávy
4 cl írskej whisky
1 PL trstinového cukru alebo sirupu
smotana na šľahanie
POSTUP:
Pomelieme zrná a pripravíme si čerstvú filtrovanú kávu. Môžeme pripraviť aj espresso, v tomto prípade však kávu precedíme cez sitko alebo odoberieme penu. Na servírovanie používame sklenený pohár na stopke, ktorý si nahrejeme, aby nám pri vliatí kávy nepraskol, napríklad vypláchneme horúcou vodou. Vlejeme whisky, pridáme cukor a pripravenú kávu. Premiešame dôkladne lyžičkou. Pripravíme si šľahačku, opatrne však s konzistenciou, nepotrebujeme tuhý kopec, vyšľaháme len do tej miery, aby ostala stále tekutá. Opatrne ju vrstvíme na kávu tak, aby sa nepremieľala a farebný kontrast ostal zachovaný, vrch zarovnáme s okrajom pohára.
Káva s príchuťou likéru či alkoholu prepožičiava chladnej jeseni hrejivú atmosféru. Rozmaznajte sa i počas všedných dní, nečakajte na špeciálnu príležitosť, jednoducho si ju vytvorte. Prečo nie práve dnes? Práve írska káva je matkou všetkých kokteilov s kávou a jej história siaha do 30. rokov.
Tekvicové latte
POTREBUJEME:
menšiu tekvicu (1 šálka pyré)
150 ml mlieka
2 šálky espressa
1 PL medu
škorica, mletý zázvor, vanilka, muškátový oriešok,
badián – podľa chuti
POSTUP:
Tekvicu očistíme, nakrájame na kúsky a povaríme domäkka (alebo upečieme v alobale na 180 °C). Vodu zlejeme a tekvicu rozmixujeme ponornými mixérom do hladkého pyré, mali by sme získať jednu šálku, ak vám však niečo zvýši, pokojne kašu uskladnite v mrazničke. Zohrejeme mlieko spolu s medom a korením, prilejeme k pyré a prešľaháme do peny. Pripravíme dve šálky espressa a tekvicovú zmes opatrne rozdelíme na vrch kávy. Ozdobiť môžeme šľahačkou.
Tekvice si bez Halloweenu ani nevieme predstaviť. Vydlabané vnútro však vieme zužitkovať rovnako dobre ako vyrezávané strašidlo. A to nielen na strašidelný sviatok.
Kávové strašidelné sušienky
POTREBUJEME:
280 g hladkej múky
200 g masla izbovej teploty
100 g práškového cukru
3 PL mletej kávy
štipka soli
vanilka (vanilkový cukor, esencia alebo struk)
POSTUP:
Všetky ingrediencie zmiešame a ručne vypracujme kompaktné cesto, ktoré uložíme minimálne na hodinku do chladničky. Pokojne ho môžete nechať odpočívať aj cez noc. Rúru rozpálime na 180 °C. Cesto vyvaľkáme na hrúbku zhruba 5 mm. Vykrajujeme tvary podľa chuti alebo použijeme pečiatky s halloweenskou tematikou. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie asi 10 minút. Roztopenou čokoládou či farebnými polevami môžeme vytvárať bláznivé aj strašidelné ozdoby.
Pripravte si domáci vanilkový práškový cukor. Trstinový alebo kokosový cukor spolu so strukom vanilky, nakrájaným na väčšie kúsky, vložte do mlynčeka na kávu. Stačí pár sekúnd a máte práškový cukor. Presypte cez sitko, aby ste zachytili prípadné zvyšky struku. Ak nemáte mlynček, rozrežte struk po celej dĺžke, nožíkom vyškrabnite semienka a použite klasický práškový cukor.
Kategórie
- Client story (2)
- Horúce nápoje (48)
- Kategória Akcie (20)
- Kategória Média (20)
- Kategória Novinky (54)
- Kategórie automatov (22)
- Kávové recepty (10)
- Nezaradené (42)
- Novinky (9)
- Rýchle občerstvenie (16)
- Súťaž (1)
- Technické novinky (3)
- Tips & tricks (2)
- Uncategorized (7)
- Vending (152)