Kvalita kávy závisí od jej praženia
Prečo sa káva vlastne praží?
Po zbere kávových bobúľ zbavených dužiny a šupiek nám zostáva zelené kávové zrnko, ktoré potom sušíme a pražíme. Kávové zrnko obsahuje zdraviu prospešné kyseliny, kofeín a proteíny, no pražením sa mu dodá to najdôležitejšie – chuť a aróma. Zložitými procesmi praženia vznká pravá káva – špecifický lahodný nápoj s príjemnou, charakteristickou vôňou i chuťou.
Aj od praženia a spôsobu prípravy závisí výnimočnosť každého druhu kávy. Pozrime sa napríklad na zrnkovú, čerstvo pomletú kávu Lavazza, ktorú nájdete v našich automatoch na kávu. Lavazza Ristorazione je káva zložená z 50% Arabiky a 50% Robusty. Vďaka špeciálnemu praženiu má káva vyváženú a jemnú chuť.
Kapsulové kávovary Lavazza vám umožnia vybrať si to pravé espresso podľa vašej chuti. Prinášame vám ponuku kávových kapsúl Lavazza, z ktorej si zaručene vyberie každý kávičkár:
Aké stupne praženia existujú?
Svetlé praženie kávových zŕn
Praženie končíme medzi prvým pukaním a pred začiatkom druhého pukania. Má zmiešanú arómu a chuť pripomínajúcu ovocie, čokoládu, orechy, atď. Zrná sú svetlohnedej farby. Cukry sa začínajú karamelizovať. Celková chuť pripomína kyslejší ovocný čaj. Teplota je ~ 400 – 415 F.
Stredné praženie kávových zŕn
Zrno je trochu hnedšie a jeho jedinečné odrodové chute sú stále zreteľnejšie. Praženie sa zastaví hneď, ako začne druhé pukanie. Obsah cukru je viac ako 50%, takže karamelizovaním vzniká špecifická chuť: sladkosť a horko-sladkosť s dominanciou kyslosti. Teplota je ~ 415 – 430 F.
Stredne tmavé praženie
Ku koncu druhého pukania sú vlastnosti praženia kávových zŕn výraznejšie. Pri pražení vznikajú na povrchu stopy vo forme olejových škvŕn. Praženie končí v polovici druhého pukania. Vzniká espresso s vyváženou, lahodnou sladko – kyslou chuťou s nádychom horkosti a s bohatou penou. Teplota je ~ 430 – 450 F.
Cukry sú takmer úplne skaramelizované a sladkú chuť nahradí horkosť. Kávové zrná sú lesklé, mastnejšie a ich drevnatá štruktúra sa poruší. Dominantná horkosť potláča kyslosť a vzniká espresso s bohatou tmavou penou. Teplota je ~ 450 – 475 F.
Ako vyzerá zle upražená káva?
O zle upraženej káve hovoríme vtedy, keď je prepražená alebo ešte nedopražená. Káva, z ktorej sa vytrácajú jej špecifické chute sladkosti, horkosti či kyslosti a prevláda spálená spálená chuť. Takto upražená káva stráca svoju hodnotu a kvalitu.
Pre viac informácií o káve a automatoch na kávu kliknite SEM!
Váš tím ASO VENDING
Kategórie
- Client story (2)
- Horúce nápoje (48)
- Kategória Akcie (20)
- Kategória Média (20)
- Kategória Novinky (54)
- Kategórie automatov (22)
- Kávové recepty (10)
- Nezaradené (42)
- Novinky (9)
- Rýchle občerstvenie (16)
- Súťaž (1)
- Technické novinky (3)
- Tips & tricks (2)
- Uncategorized (7)
- Vending (152)