Prečo sa káva vlastne praží?
Po zbere kávových bobúľ zbavených dužiny a šupiek nám zostáva zelené kávové zrnko, ktoré potom sušíme a pražíme. Kávové zrnko obsahuje zdraviu prospešné kyseliny, kofeín a proteíny, no pražením sa mu dodá to najdôležitejšie – chuť a aróma. Zložitými procesmi praženia vznká pravá káva – špecifický lahodný nápoj s príjemnou, charakteristickou vôňou i chuťou.
Aj od praženia a spôsobu prípravy závisí výnimočnosť každého druhu kávy. Pozrime sa napríklad na zrnkovú, čerstvo pomletú kávu Lavazza, ktorú nájdete v našich automatoch na kávu. Lavazza Ristorazione je káva zložená z 50% Arabiky a 50% Robusty. Vďaka špeciálnemu praženiu má káva vyváženú a jemnú chuť.

Kapsulové kávovary Lavazza vám umožnia vybrať si to pravé espresso podľa vašej chuti. Prinášame vám ponuku kávových kapsúl Lavazza, z ktorej si zaručene vyberie každý kávičkár:

kapsuly LAVAZZA ASO VENDING

 

Aké stupne praženia existujú?
Svetlé praženie kávových zŕn

Praženie končíme medzi prvým pukaním a pred začiatkom druhého pukania. Má zmiešanú arómu a chuť pripomínajúcu ovocie, čokoládu, orechy, atď. Zrná sú svetlohnedej farby. Cukry sa začínajú karamelizovať. Celková chuť pripomína kyslejší ovocný čaj. Teplota je ~ 400 – 415 F.
Stredné praženie kávových zŕn    

Zrno  je trochu hnedšie a jeho jedinečné odrodové chute sú stále zreteľnejšie. Praženie sa zastaví hneď, ako začne druhé pukanie. Obsah cukru je viac ako 50%, takže karamelizovaním vzniká špecifická chuť:  sladkosť a horko-sladkosť s dominanciou kyslosti. Teplota je ~ 415 – 430 F.
Stredne tmavé praženie      

Ku koncu druhého pukania sú vlastnosti praženia kávových zŕn výraznejšie. Pri pražení vznikajú na povrchu stopy vo forme olejových škvŕn. Praženie končí v polovici druhého pukania. Vzniká espresso s vyváženou, lahodnou sladko – kyslou chuťou s nádychom horkosti a s bohatou penou. Teplota je ~ 430 – 450 F.

 

Kapsuly ASO VENDING LAVAZZATmavé praženie 

Cukry sú takmer úplne skaramelizované a sladkú chuť nahradí horkosť. Kávové zrná sú lesklé, mastnejšie a ich drevnatá štruktúra sa poruší. Dominantná horkosť potláča kyslosť a vzniká espresso s bohatou tmavou penou.  Teplota je ~ 450 – 475 F.
Ako vyzerá zle upražená káva?

O zle upraženej káve hovoríme vtedy, keď je prepražená alebo ešte nedopražená. Káva, z ktorej sa vytrácajú jej špecifické chute sladkosti, horkosti či kyslosti a prevláda spálená spálená chuť. Takto upražená káva stráca svoju hodnotu a kvalitu.
Pre viac informácií o káve a automatoch na kávu kliknite SEM!
Váš tím ASO VENDING