Káva je po celom svete je pripravovaná rôznymi spôsobmi a postupmi. Asi Vás neprekvapí, že USA sú najväčším samostatným trhom pre kávové výrobky, ale možno ste nevedeli, že najviac kávy na jedného obyvateľa sa vypije vo Fínsku.
Prečítajte si, čím sú zaujímavé jednotlivé krajiny, ktoré sú často našimi obľúbenými dovolenkovými destináciami.

coffee geography

 

 

 

 

 

 
Taliansko
Taliani vypijú ročne 33 miliárd šálok kávy. V Taliansku sa nachádza veľké množstvo rodinných pražiarní a kaviarní, takže kávová kultúra je tu veľmi rozvinutá.

Taliani sú veľkými milovníkmi espressa a cappuccina a vedia presne, ako sa majú tieto nápoje pripravovať.

Dôležitým pravidlom je, že cappuccino, caffé latte, či latte macchiato sa pijú ráno a nikdy nie po jedle. Majte na pamäti, že Taliani nepijú kávu so žiadnym jedlom, výnimkou sú iba raňajky.

V prípade, že nechcete, aby ste boli vnímaní ako turisti a chcete naozaj „zapadnúť“, nežiadajte si „espresso“, ale „un caffé, per favore.“

Francúzsko
V Paríži sa káva objavila v roku 1657. Predávali ju pouliční predavači v malých obchodoch a stánkoch.

Prvú kaviareň s názvom Café Procope  otvoril Procopio di Cultelli v roku 1686.  Bolo to miesto, kde sa stretávali napríklad Voltaire, Benjamin Franklin a Thomas Jefferson.

Do roku 1720 bolo v Paríži okolo 380  záhradných a pouličných kaviarní a v roku 1870 ich bolo už viac ako 3000. Spotreba kávy vo Francúzsku dosahuje v posledných rokoch hranicu 180 000 ton ročne.

Na rozdiel od Talianov dávajú Francúzski obyvatelia prednosť slabšej káve. Rána začínajú kávou s croissantom alebo s bagetou s džemom.

Nemecko
Pokiaľ ide o celkovú spotrebu kávy, Nemecko je po USA druhým najväčším spotrebiteľom na svete. V spotrebe kávy na jedného obyvateľa je však až na 8. priečke.

Priemerne vypijú Nemci každý deň takmer 4 šálky kávy.

Japonsko
Japonsko je známe tým, že v obľube oslavuje Deň kávy. Tento sviatok pripadol na 1. októbra. Espresso sa však v Japonsku takmer vôbec nepije. Mliečne výrobky sú u obyvateľov tejto krajiny menej obľúbené ako napríklad v Európe – a preto je záujem aj o cappuccino takmer nulový.

Veľmi žiadaná je káva konzervovaná, teplá alebo tiež studená. Jednou z najžiadanejších značiek je Kilimandžáro.

Veľká Británia
Angličania sú známi prevažne svojou čajovou kultúrou. V spotrebe čaju patrí Anglicku druhé miesto na svete – hneď po Írsku. 80% káv sa v Anglicku spotrebuje v instantnej podobe.  Obchod s espressom však v Anglicku rastie hlavne v posledných rokoch.

Fínsko
Fínsku patrí veľmi zaujímavá pozícia – prvé miesto za neuveriteľnú ročnú spotrebu 12 kg kávy na jedného obyvateľa. Fínski konzumenti sú veľmi nároční na kvalitu. Pražiarne dovážajú výhradne arabiku z Kolumbie, Brazílie, ale tiež z Kostariky, Guatemaly, Nikaraguy a Mexika.

Instantná káva zaberá iba jedno percento z celkovej spotreby.

Česká republika
Českí obyvatelia, podobne ako obyvatelia Slovenska, dávajú prednosť aromatickej káve s plnou, silnou a horkou chuťou. Prípadne jemne sladkej chuti. Prevažuje príprava tureckej kávy – „turka“, ktorá však s klasickou tureckou kávou nemá nič spoločné. Káva „turek“ sa pripravuje z jemne pomletých zŕn, ktoré sa zalejú vodou o teplote 96 stupňov Celzia (nie vriacou vodou, aby neunikli aromatické látky).

Dospelý človek vypije v priemere 1 kávu denne, čo znamená ročnú spotrebu tri kilogramy na osobu.