Kávovníky sa štandardne delia na tri základné druhy – Coffea arabica, Coffea robusta a Coffea liberica.
Coffea arabica  dorastá do výšky 3-5 m a za priaznivých podmienok začína rodiť po 3-4 roku po výsadbe. Primerané výnosy sa očakávajú od 6 roku. Úrodu prináša 25-35 rokov podľa odrody, a klimatických podmienok. Káva sa väčšinou pestuje vo výškach 1000 až 1800 metrov nad morom. Napriek tomu, že cca 75% svetovej produkcie kávy sú typy arabica, len jedna pätina z vypestovaného množstva sú veľmi kvalitné kávové zrná (v 1 kg je cca 2200 väčších semien). Tento druh kávovníka dáva úrodu 2-3 krát ročne lebo kávovník má súčasne kvety, dozrievajúce aj zrelé plody.

Zber kávových zŕn sa robí prevažne ručne. V súčasnej dobe predstavuje zber tejto kávy  cca 75% svetovej produkcie, 30% je z Brazílie, 25% zo strednej Ameriky (Kolumbia – Peru – Ekvádor), 10% z Afriky a 10% z Ázie.

Coffea robusta  dorastá do výšky 7-13 m a poskytuje prvú úrodu už v 2 roku po vysadení. Plody dozrievajú priebežne počas celého roka. Kávovník je značne odolný proti nižším teplotám a chorobám, postihujúce kávové plantáže. Je obľúbený pre svoje vysoké výnosy. Pestuje sa vo výškach 500 až 900 metrov nad morom. Kávové zrná nedosahujú kvalitu kávy arabica. Káva tiež obsahuje väčšie množstvo kofeínu oproti kávovníku arabica. V niektorých krajinách, najmä v Afrike a juhovýchodnej Ázii, sa jej pestovaniu dáva prednosť, pre jej malé nároky na akosť pôdy a vyššiu úrodnosť. Zber kávových zŕn sa robí strojovo alebo ručne. V súčasnej dobe predstavuje zber tejto kávy 25% svetovej produkcie kávy a jej podiel sa neustále zvyšuje.

Coffea liberica je silná mohutná drevina, dorastajúca do výšky až 18 metrov. Má veľké kužeľovité listy a plody s veľkými zrnami. Káva liberica sa pestuje len v Malajzii a západnej Afrike. Jej produkcia je veľmi malá, pretože dopyt po tejto káve je pre jej špecifickú nahorkastú chuť, veľmi malý.

Káva musí prejsť ešte dlhou cestou, aby ste z kávomatu vybrali lahodný nápoj. Kávové a nápojové automaty predstavujú poslednú fázu pri príprave kvalitného espressa.