Káva vám svoje tajomstvá odhalí cez cupping

Cupping je degustácia kávy, ktorú väčšinou využívajú odborníci na to, aby určili kvalitu kávy, ktorú dopestovali, alebo idú kúpiť. Čoraz častejšie sa však táto odborná degustácia ponúka aj ako zážitok pre ozajstných milovníkov kávy.

Práve vďaka cuppingu môžete v káve objaviť vône a chute, o ktorých ste doteraz ani len netušili, že existujú.

PROFESIONÁLNY CUPPING

Čo to teda cupping vlastne je. Tento anglický výraz by sa dal preložiť ako šálkovanie a ide o ochutnávanie viacerých druhov káv a ich hodnotenie. Odborník sa pri cuppingu jednotlivých druhov sústredí na arómu, chuť, telo, dochuť a vyváženosť kávy. Tí skúsenejší už dokážu podľa vzorky kávy určiť aj to, odkiaľ káva pochádza. Správny odborník už má dostatočne vycvičené chuťové bunky, a tak dokáže pre spoločnosti, ktoré sa venujú predaju kávy, vybrať tie najlepšie vzorky. Aj vďaka profesionálnym degustátorom pijeme kvalitnú kávu od veľkých výrobcov. História cuppingu siaha do druhej polovice 9. storočia a do USA. Práve vtedy sa degustácia kávy pomocou cuppingu stala štandardom medzi veľkými dovozcami a distribútormi kávy. Cupping v Amerike do praxe zaviedla predovšetkým firma Hills Brothers Coffee zo San Francisca.

 

AKO TO FUNGUJE

Pripraviť kávu na cupping je v podstate jednoduché. Funguje to ako pri klasickej „tureckej“ káve. Pri degustácii sa totiž pomletá káva zalieva vriacou vodou. Význam tohto postupu je v tom, že sa  pri ňom najlepšie zachovajú hlavné charakteristiky kávy. Rozličné spôsoby prípravy kávy totiž ovplyvňujú jej chuť. Pri zaliatí kávy horúcou vodou naplno vynikne jej pravá chuť. Na 150 mililitrov vody sa namelie 8 gramov kávy. Predtým, ako sa káva zaleje, však degustátor zhodnotí vôňu pomletej kávy. Káva sa po zhodnotení vône zaleje horúcou vodou o teplote 93 – 94 stupňov Celsia. Odborníci odporúčajú používať filtrovanú vodu, aby bola zachovaná kvalita. Po zaliatí horúcou vodou sa káva lúhuje približne tri minúty a až potom sa znova hodnotí aróma, ktorá sa mohla zmeniť. Pred samotnou degustáciou sa káva premieša a znova sa ohodnotí jej aróma. Následne sa z povrchu kávy odstráni lyžičkou krusta s penou a môže sa ochutnávať. Odporúča sa počkať, kým káva trochu vychladne, aby mala prijateľnú teplotu na pitie. Kávu treba usrkávať, aby sa rozptýlila po celých ústach. Iba tak si správne vychutnáte jej chuť. Keď testujete viacero druhov kávy, tak vzorky vypľúvajte a medzi jednotlivými vzorkami si ústa vypláchnite vodou.

CUPPING DOMA

K správnemu cuppingu potrebujete okrem kávy, šálok, nádoby s vriacou vodou aj špeciálnu degustačnú lyžičku. Tá je guľatejšia a hlbšia než klasická kávová lyžička. Nezúfajte však, ak doma správnu lyžičku nemáte. Podľa niektorých degustátorov neexistuje žiadny správny návod na cupping. Urobte ho tak, aby ste sa cítili príjemne a vychutnali si čo najviac kávu. Momentálne sa do módy dostáva cupping ako zábava na domácich večierkoch a párty. Stále viac ľudí vie oceniť kvalitnú kávu. Svojich priateľov určite príjemne prekvapíte, ak svoju párty ozvláštnite ochutnávaním kávy. Okrem netradičnej zábavy je príjemným bonusom aj to, že svojim hosťom umožníte ochutnať nové druhy kávy, ku ktorým by sa možno inak nedostali. Veď, čo lepšie môžete priateľovi dať ako dobrú kávu?

 

Podobné príspevky

Soňa Korčeková a Miroslav Korček

Napísal asovending
8 rokov ago

Čo sú “BIO” produkty?

Napísal asovending
3 roky ago

Zaujímavé vendingové riešenia od ASO VENDING

Napísal asovending
3 roky ago