Čo hovoríte na kávu z kávového automatu? Môže byť táto káva kvalitná?

Aj na túto otázku nám odpovedal skúsený barista, Stanislav Cibuľa, pre ktorého je káva doslova vášňou, životom aj živobytím. Po skúsenostiach za barom sa rozhodol presedlať ku káve a stal sa baristom. Venuje sa aj vzdelávaniu o káve a organizuje kávové kurzy. Dokonale preto pozná návyky Slovákov pri pití kávy. Aké sú? Je káva s mliekom a cukrom v poriadku? A  existuje ideálna káva? Na tieto i ďalšie otázky odpovedal v rozhovore pre náš časopis.

Škola baristu
Škola baristu

 Ako ste sa dostali k povolaniu baristu?

Pracoval som stále v gastronómii. Najprv ako čašník, potom barman a stále som sa motal okolo kávičky. Až napokon som sa na pripomienky „aká hnusná káva“ začal o ňu zaujímať.

Odkedy sa káva stala vašou vášňou?

Káva sa pre mňa stala vášňou, hádam, hneď od môjho prvého kurzu.

 

praženie kávy

Pamätáte si svoju prvú šálku kávy? Alebo aspoň tušíte, aká to bola káva?

Medzi moje prvé kávičky asi patrí espresso na mojom prvom školení.

Vedia Slováci piť kávu?

Ešte nie všetci, ale učia sa…Avšak skoro každý, kto ju pije, sa považuje za kávičkára. (smiech)

Aké chyby najčastejšie pri pití kávy robíme?

Chýb robíme veľa, napríklad pijeme ju bežne s cukrom a mliekom a keď ideme ochutnať novú kávu, tak ju chceme ochutnávať bez a jasné, že nám nechutí.

Čo ako barista hovoríte na kávu s mliekom a cukrom?

Je to bežná kombinácia, ktorá ľuďom chutí. Ak však chceme získať z kávy to najlepšie, mala by sa piť bez mlieka a cukru.

Ako si môžeme dobre pripraviť kvalitnú kávu doma?

Kvalitná príprava znamená v prvom rade použiť kvalitné kávové zrná.

 

Stanislav Cibuľa – Škola baristu

Robíme nejaké chyby pri skladovaní kávy? Aké sú vaše tipy na skladovanie?

Základné chyby, ktoré robíme pri skladovaní kávy, sú, že kávu dlho uchovávame v uzavretej nádobe alebo ju skladujeme v chladničke. Chybou je tiež to, ak kávu príliš dlho skladujeme už v jej pomletej podobe.

Čo hovoríte na kávu z kávového automatu? Môže byť takáto káva kvalitná?

Áno, samozrejme, dnes sú na trhu dostupné už pomerne kvalitné automaty na kávu. Topka však aj naďalej bude profesionálny pákový stroj na kávu.

 

rozdiely v káve

Aká je podľa vás ideálna káva?

Ideálna káva nie je.

Tak to skúsme inak. Aká je vaša obľúbená káva?

Každý má svoju obľúbenú kávu. Pre mňa, keďže sa často ponáhľam a som taký taliansky typ, je to klasické espresso.

školiace stredisko a pražiareň

Koľko káv vypijete za deň?

Toľko, koľko sa mi za deň naskytne príležitostí, aby som si kávu dal. Avšak mojou zásadou je, že kávu nepijem sám.

Chcú sa Slováci vzdelávať o káve? Majú vaše kurzy úspech?

Firiem, ktoré organizujú kurzy o káve, je stále viac. Väčšinou sú to naši žiaci. A myslím si, že ľudí vzdelávanie o káve zaujíma stále viac a viac. Naše kurzy sú v obľube, cítime záujem a momentálne pracujeme na referenciách.

príprava kávy

Čo vám dala práca s kávou?

Práca s kávou mi dala naozaj veľa – priateľov, rodinu, zamestnanie, ale, bohužiaľ, aj nepriateľov. Mojim mottom je, že káva spája. Žiaľ, nie každý pochopí, že hoci sme v rovnakom biznise, môžeme si pomáhať, aj keď sme konkurencia.

Menili by ste svoje povolanie?

Určite nie. Na mojej práci sa mi páči, že to nie je žiaden stereotyp. Prácu s kávou milujem ako celok. Od praženia kávových zŕn, tvorenia zmesí do pákových strojov, automatov, prípravy školení až po vyhľadávanie nových talentov. A úprimne, ani si neviem predstaviť, čo iné by som robil.

Podobné príspevky

Kaviareň priamo na pracovisku? Zariadime! PS: ASO VENDING

Napísal asovending
6 rokov ago

Čo sú “BIO” produkty?

Napísal asovending
4 roky ago

Automaty na zrnkovú kávu – profesionálna príprava espressa

Napísal asovending
9 rokov ago