Pripravili sme pre vás skvelé recepty zo zrnkovej, ale aj instantnej kávy, ktoré stoja za vyskúšanie počas vianočných sviatkov.
Ohúrte svojich blízkych na vianočnej návšteve, alebo si len spríjemnite posedenie pred večerným filmom zababušený v deke. Máme pre vás chute vianočnej klasiky, ale aj citrusovú kávu zo vzdialených krajín.
PERNÍKOVÁ KÁVA
Ingrediencie:
· 1 espresso
· 1 čajová lyžička mletej škorice
· 5 klinčekov
· štipka nastrúhaného muškátového oriešku
Postup:
1. Zmiešajte čerstvo namletú zrnkovú kávu alebo instantnú kávu so škoricou, klinčekmi a muškátovým orieškom.
Odporúčame vám použiť zrnkovú kávu LAVAZZA Grande Ristostorazione, alebo instantnú klávu NESCAFÉ Classic.
2. Pripravte si kávu z kávovej zmesi.
3. Užívajte si vianočne perníkovú chuť korenistej kávy.
VIANOČNÉ KRÉMOVÉ BRANDY
Ingrediencie:
· šľahačková smotana
· mletá zrnková káva
· ½ čajovej lyžičky
· štipka mletého kardamónu
· štipka mletého muškátového orieška
· brandy podľa chuti
· 1 čajová lyžička hnedého cukru
· 1 šálka horúcej vody
Postup:
1. Elektrickým šľahačom vyšľahajte šľahačku.
2. Zľahka pridávajte cukor a prilejte brandy. Poriadne premiešajte.
3. Zmiešajte kávu, kardamón, hnedý cukor, škoricu a muškátový oriešok.
4. Z okorenenej kávovej zmesi pripravte kávu ako zvyčajne (zalejte vodou, pridajte do kávovaru do filtra….)
5. Uvarenú kávu ozdobte šľahačkou a posypte ju škoricou.
DETSKÁ KÁVA PRE DOSPELÝCH
Ingrediencie:
· 1 PL Holandského kakaa
· ½ PL hnedého cukru (pre sladšiu verziu 1 PL)
· 1-2 čajové lyžičky instantnej kávy Nescafé (podľa chuti)
· ½ čajovej lyžičky škorice
· 1 dcl plnotučného mlieka
· instantná káva Nescafé Classic alebo Mokambo
· 2 dcl horúcej vody
Postup:
1. Mlieko zohrejeme v mikrovlnke alebo na sporáku. Primiešame hnedý cukor, škoricu a kakao.
Dbáme na to, aby boli hrudky kakaa úplne rozmiešané. Ak mlieko po zamiešaní prísad vychladlo, znova ho zohrejeme.
2. Do horúceho mlieka primiešame Nescafé kávu a zalejeme vodou.
POMARANČOVÉ VIANOČNÉ PREKVAPENIE
Ingrediencie:
· 1 dcl plnotučného mlieka
· 2 dcl šľahačkovej smotany
· ½ čajovej lyžičky pomarančovej kôry
· ½ PL hnedého cukru (1 PL pre sladšiu verziu)
· ½ PL holandského kakaa
· 1 čajová lyžička holandského kakaa do šľahačky
· kúsok mletej škorice
Postup:
1. Na panvici zohrejeme mlieko, pridáme hnedý cukor a dohladka rozmiešame holandské kakao. Pridáme škoricu a pomarančovú kôru.
2. Za stáleho ľahkého miešania prevaríme. Zmiernime plameň a necháme mierne bublať ďalšie dve minúty.
Mlieko scedíme cez sitko a zvyšnú pomarančovú kôru a škoricu vyhodíme. (Pre klasikov umyjeme vodou a podávame k šálke kávy, aj kôra aj škorica sa dá jesť 🙂 )
3. Vyšľaháme šľahačku. Postupne do nej sypeme holandské kakao, pokým nie je úplne rozmiešané. Pozor na hrudky.
4. Pripravíme kávu podľa zvyčajného obľúbeného receptu. Prilejeme pripravené mlieko.
5. Na vrch šálky kávy pridáme veľa čokoládovej šľahačky.
CITRUSOVÉ VIANOČNÉ ESPRESO
Citrón do espressa sa v niektorých krajinách pridáva na dochutenie kávy a zlepšenie jej chuti. Máme pre vás pripravenú jeho vianočnú experimentálnu verziu, skúsite?
· pár kvapiek citróna
· štipka nastrúhanej pomarančovej kôry
· 1 espresso, odporúčam LAVAZZA Grande Ristorazione
· štipka škorice
1. Na dno šálky si dáme nastrúhanú pomarančovú kôru. Pripravíme si do nej lahodné espresso.
2. Do kávy nakvapkáme zopár kvapiek citrónovej šťavy.
3. Primiešame škoricu podľa chuti
Vianočné kávové recepty vám prináša ASO VENDING