restauracia vznesene

Leto je ideálna príležitosť na open air párty, biznis obedy, večierky a oslavy, pri ktorých roztopašnosť leta zvádza k poľaveniu v dodržiavaní etikety. Pravidlá slušného správania majú byť však zakódované v našej DNA. Ak ich nemáte vo svojej podstate, treba sa ich naučiť. Predídete tak spoločenskému faux pas, ktoré vás môže z podobných akcií navždy vylúčiť. Ukážte, že vám ani na garden party netrčí slama z topánok.

 

Takmer na každej akcii sa stretnete s pohostením a aj tam platí zopár základných pravidiel. Za stôl si sadajte vždy čistí, upravení a skúste čo najtichšie. Hrmotanie a lomoz pri odsúvaní stoličky ostatným do chuti nepridá. Po celý čas, ktorý strávite za stolom, si strážte ruky. Tie majú byť neustále nad stolom, nie pod ním, zľahka opreté o kraj, pozor, neopierajte sa o lakte, nie ste v krčme. Ani ich nevystrkujte okolo seba, mohli by ste suseda štuchnúť do rebier. Držte si ich pekne pri tele. Hlavu mierne skloňte, ale neťahajte ju smerom k tanieru, jedlo ide k vám, nie opačne. Uchopte lyžicu palcom hore a nevkladajte do úst celú. Opatrne so sŕkaním, ak je pokrm horúci, chvíľu si počkajte. Ak nájdete v polievke väčšie kúsky, nekrájajte ich nožíkom, na čokoľvek, čo sa týka polievky, používajte výhradne lyžicu. Nôž a vidličku držte za hornú časť rukoväti, aby sa vám koniec rúčky ukrýval v dlani. Obozretne s nožom, jeho pole pôsobnosti je len v rámci taniera a rozhodne nepatrí do úst. Vidličku dvíhajte k ústam chrbtom hore, samozrejme, ak nenaberáte sypké potraviny. Všimnite si, že niekde pri tanieri máte obrúsok, ten patrí na kolená. Isto nájdete aj servítky, používajte ich. Keď sa chcete popri jedle napiť, utrite si ústa, na pohár s mastným otlačkom pier nie je pekný pohľad. Prázdne taniere je zvykom brať sprava, nové porcie alebo čisté taniere sa podávajú zľava. Myslite na to, keď sa k vám priblíži čašník, a spravte mu miernou úklonou priestor. Ak sa obsluhujete pri stole sami, je slušnosťou ponúknuť najprv susedovi.

 

restauracia stolovanie

 

Čítajte pozvánku

Pred návštevou si treba dobre preštudovať pozvánku, nech prídete nielen vhodne oblečení, ale aj so správnym očakávaním priebehu akcie. Na raute sa hostia obsluhujú sami z bufetových stolov, kde sa zvyknú prezentovať pestré kulinárske pokrmy.
Neodkladajte jedenie príliš dlho, výber sa prestrieda a ak si zmyslíte na predjedlo v čase dezertov, budete sklamaní. Jedlo zo spoločných podnosov naberajte priloženým špeciálnym príborom, nikdy nie tým vlastným. Doprajte si menšie porcie, ak
sa k stolom vrátite neskôr, nikto si nič nevšimne, každý však postrehne obludnú hromadu jedla, ktorá sa vám trúsi cestou k vášmu miestu. Ak na pozvánke vidíte buffet lunch, tešte sa, k dispozícii sú všetky chody servírované súbežne na rautových
stoloch. Réveillon ocenia bonviváni, nočné nezdravé pohostenie servírované po polnoci zväčša ponúka ustrice, klobásy, víno a hriešne dezerty. Na garden party privítate spestrenie menu grilovaním.