To najlepšie espresso – ako vyberať kávovar domov
V dnešnej dobe je možné v našich obchodoch zakúpiť veľké množstvo kávovarov. Ale nie všetky nám dokážu urobiť správne espresso. Výrobcovia sa spoliehajú na to, že medzi spotrebiteľmi je malá informovanosť o tom, ako má správny kávovar pracovať. Zatiaľ čo espresso je pre Talianov presným pojmom pre našinca je to skôr synonymom pre iný druh kávy ako turecká alebo prekvapkávaná.
Základnou charakteristikou pre kávovary, ktoré vyrábajú skutočnú kávu espresso, je čerpadlo, ktoré vyvinie tlak 8 – 9 barov. U kávovarov pre domáce účely sa bežne používa vibračné čerpadlo, ktoré vyvinie tlak 0 – 16 barov. S menším tlakom môže vzniknúť tiež dobrá káva, ale nikdy sa nebude jednať o espresso. Takéto kávovary pracujú s tlakom 4 bary a na výrobu kávy využívajú len tlak pary v nádržke. Ide samozrejme o lacnejšie kávovary, ktoré ale espresso nikdy neurobia.
Na čo si treba dať pozor pri výbere kávovaru:
1, Nenechajte sa uspokojiť taliansky znejúcim názvom či názvom obsahujúcim slovo espresso a zamerajte sa na to aby bol kávovar osadený vibračným čerpadlom pri tlaku až do 16 barov. 2,Zamerajte sa tiež na pohodlnosť a jednoduchosť obsluhy kávovaru. Nechajte si predviesť spôsob obsluhy, dolievania vody a čistenia.
3, Riadne si kávovar prehliadnite aby ste zistili z akého materiálu je vyrobený – kvalitného plastu či nerezovej ocele. Pri pákových kávovaroch musí byť rúčka schopná akumulovať teplo aby sa káva neochladzovala.
4, Skontrolujte si podrobnosť a zrozumiteľnosť návodu na obsluhu.
5, Zistite si tiež u predajcu možnosti záručného a pozáručného servisu.
Automatické kávovary sú vyrábané vo viacerých prevedeniach a rôznych cenových reláciách podľa vybavenia komfortu obsluhy. Všetky tieto modely by však mali vyrobiť rovnaký výsledný produkt.
Výber kávového mlynčeka
Kávový mlynček by mal mať ploché alebo kužeľové kamene. Motor by mal mať malé otáčky, aby sa káva neprehrievala. Mal by mať tiež zásobník na mletú kávu s deleným zásobníkom pre jednorazové porcie 7 gr. Dnes sa už vyrábajú kávové mlynčeky s kužeľovými kameňmi, ktoré majú časový spínač a dokážu namlieť samostatne len jednu porciu. Tento mlynček je veľmi vhodný, nakoľko vždy máme k dispozícií vždy čerstvú kávu.
Podobné príspevky
Pridaj komentár Zrušiť odpoveď
Kategórie
- Client story (2)
- Horúce nápoje (48)
- Kategória Akcie (20)
- Kategória Média (20)
- Kategória Novinky (54)
- Kategórie automatov (22)
- Kávové recepty (10)
- Nezaradené (42)
- Novinky (9)
- Rýchle občerstvenie (16)
- Súťaž (1)
- Technické novinky (3)
- Tips & tricks (2)
- Uncategorized (7)
- Vending (152)