Cieľom prípravy espresso kávy je docieliť 100% emulziu medzi horúcou vodou s teplotou 90 až 95°C a aromatickými olejmi, ktoré obsahuje kávové zrnko. Espresso sa pripravuje pod tlakom 9 až 11 barov, kedy cez pomletú a utlačenú kávu preteká voda.
Dôležité je dodržať správne mletie zrnkovej kávy. Espresso káva sa podáva samotne, alebo je základom pre mnohé kávové nápoje či kokteily.

Príprava kávy formou espresso je považovaná za dokonalý, povzbudivý nápoj. Káva espresso sa bežne pripravuje v špeciálnych automatoch na kávu, ľudovo označených ako kávomaty.espresso bar
Či sme si pripravili správne espresso, zistíme podľa jednoduchého vzorca: 25 až 30 ml kávy vytečie do šálky za 25 až 30 sekúnd.

Výsledkom je nápoj s nezameniteľnou chuťou, neodolateľnou kávovou vôňou  a penou (cremou), ktorá je na povrchu vytvorená z éterických olejov, ktoré boli vyextrahované pri príprave espressa.

Novinkou v tlakovom systéme prípravy kávy je príprava espresso kávy prostredníctvom kapsúl Lavazza BLUE. Je to jedinečný, jednoduchý a spoľahlivý systém prípravy kávy, ktorý spoločnosť Lavazza dotiahla do dokonalosti.