THEOBROMA CACCAO

JEDLO BOHOV

Kto by ju nemiloval… Hutná, zamatová, sladká – číra esencia šťastia. O čom to tu vlastne hovoríme? Reč je o čokoláde, ktorá zďaleka nie je len maškrtou. Dopriať by sme si ju mali špeciálne v sychravom zimnom počasí, ktoré sprevádza práve povianočné obdobie. A ak vám náhodou za oknami svieti nejakým omylom slnko, zatiahnite závesy a rozbaľte si čokoládu.

 

Zrejme vás neprekvapí, že ako mnoho skutočných lahôdok, aj čokoládu poznali naši predkovia už pre celými tisícročiami. Kde sa vzal, tu sa vzal, vyrástol raz strom Theobroma caccao, ktorého názov v gréckom jazyku znamená doslova jedlo bohov. Čertovsky dobrá chuť zaručená. Zo Slovenska by sme museli precestovať obrovskú vzdialenosť v čase i priestore, aby sme sa dostali ku koreňom kakaových bôbov – až do Strednej Ameriky, v čase, keď toto územie obsadili Olmékovia. A predstavte si, v ich slovnej zásobe našli lingvisti slovo „cacao“. V niektorých zdrojoch za kolísku čokolády mylne považujú ríšu Aztékov. Okolo 4. storočia nášho letopočtu striedajú Olmékov Mayovia, ktorí nazvali kakaovník cacahuaquchtl, čo v preklade znamená jednoducho strom. Napriek skromnosti mena mu prejavovali obrovskú úctu, verili, že kakaovník skutočne patrí bohom a bôby sú božským darom obyčajným ľuďom. Podobizeň stromu i bôbov naveky vryli do stien posvätných chrámov. Po záhadnom zániku mayskej civilizácie sa konečne k slovu dostávajú Aztékovia, avšak až po kmeni Toltékov.

 

AZTÉCKE ZLATO A CORTÉS

Preskočme zopár storočí. Dostávame sa opäť k určitej polemike. Ako prvého Európana, ktorý objavil výnimočnosť čokolády, označujú španielskeho dobyvateľa Hernanda Cortésa. Avšak v roku 1502 zavítal Krištof Kolumbus na svojej poslednej ceste po Karibiku práve k Aztékom. Ako dar mu ponúkli zvláštne vyzerajúce plody, pripomínajúce mandle. S posvätnou bázňou mu pripravili dovtedy neznámy nápoj tchocolatl. Napriek tomu, že ani Kolumbovi, ani jeho posádke nápoj nechutil, zobral si podivný dar so sebou do svojej domoviny. Bolo to o sedemnásť rokov skôr, ako na ten istý breh vkročil práve Cortés. Odohrala sa historická dráma, keď zvláštnou zhodou náhod vtedajší aztécky cisár  mylne považoval Cortésa za prevteleného Quetzalcoatla, kráľa Toltékov. Na druhej strane, cisárovi niet čo zazlievať. Tradovala sa legenda, v ktorej sa Quetzalcoatl vráti v tele bieleho muža, aby oslobodil svoj ľud. Onedlho si však cisár spočítal dva a dva a bublina s duchom – pomstiteľom praskla. Cortés prezieravo obalamutil určitú časť domorodcov a cisára zajal. Okamžite si uvedomil hodnotu kakaových bôbov. A to nielen ako gurmánsku záležitosť, ale ako platidlo. Pre ilustráciu – za sto bôbov ste si mohli zadovážiť otroka, za desať získať potešenie so ženou ľahkých mravov a taký zajac vás vyšiel na štyri. Pôvodným cieľom Cortésovej cesty bolo aztécke zlato. A nakoniec ho aj získal, ale bolo z trošku iného cesta.

jedlobohov-1

 

ČO  NA TO ZDRAVIE?

Popularita kakaa nabrala na rýchlosti a my sa tak dostávame do súčasnej doby. Dnes je čokoláda na

každom pulte v každom jednom obchode. Stala sa neoddeliteľnou súčasťou domácností. Pretavila sa do neuveriteľného množstva druhov, príchutí, foriem či spôsobov prípravy. Každá krajina má svoju typickú čokoládu. Čokoláda nielen fantasticky chutí, ale má na náš organizmus aj mnohé blahodarné účinky. Spomeňme aspoň tryptofán – aminokyselinu, ktorý zvyšuje hladinu hormónu šťastia, serotonínu. Vďaka horčíku čokoláda aktivuje činnosť mozgu, dokonale ho prekrví, zlepší sústredenosť a rýchlosť našej mysle. Zároveň eliminuje stres a navráti harmóniu a vyrovnanosť. Teraz vás asi prekvapíme – podľa určitých výskumov čokoláda chráni zuby pred kazom, a to vďaka obsahu fluóru a tanínu. Teraz však hovoríme o vysokopercentnej čokoláde, ktorá obsahuje minimálne množstvo cukru. Ako vlastne zistíte, koľko cukru práve vaša tabuľka čokolády ukrýva? Je to jednoduché. V zásade platí, keď si zo 100 % odrátate hodnotu kakaa, zvyšok predstavuje cukor.

 

ČOKOLÁDA Z AUTOMATU

Nech už ste fanúšikom praliniek, čokoládových koláčov či cookies, určite si pochutíte aj na horúcej čokoláde. Tá sa hodí na každú príležitosť. Zahreje, poteší, vykúzli úsmev, zblíži ľudí. Preto ju často nájdete aj v nápojových automatoch. Nemýľte si to so zafarbenou vodou, aká sa kedysi nalievala do plastových pohárov. V dnešnej dobe kvalita čokolády v automatoch rýchlo stúpa a ak ste ju už pár rokov neochutnali, isto vás príjemne prekvapí. Dokonca odvážne konkuruje i káve. A keď sme pri tej káve… Čokoláda a káva splynú v dokonalej harmónii v mnohých dezertoch či delikátnych nápojoch. Vianočný čas priam láka poddať sa tejto hrejivej kombinácii. Tak smelo do toho, na chudnutie do plaviek máme ešte poriadne veľa času.