Robusta: Čierne zlato, ktoré mení kávový trh

Robusta, zaujímavosti o nej, prostredníctvom Juraja Lacu

Keď sa povie „káva“, mnohí si predstavia aromatickú šálku arabiky. No robusta, jej odolná „sestra“, začína na trhu hrať stále dôležitejšiu úlohu. S Jurajom Lacom, našim Business Development Managerom, sme sa pustili do skúmania súčasného trendu a dôkladne analyzovali trhové sily, ktoré ženú ceny robusty do nebies.

Robusta – káva, ktorá odoláva zmenám

Robusta sa tradične používa v lacnejších kávových zmesiach, pretože je menej náročná na pestovanie a odolnejšia voči škodcom. Pestuje sa najmä v juhovýchodnej Ázii, Afrike a Brazílii, kde zvláda teplejšie podnebie. Zatiaľ čo arabika sa pestuje vo vyšších nadmorských výškach a je náročná na starostlivosť. Hoci robusta nikdy nemala taký imidž ako arabika, jej trh rastie vďaka dopytu po cenovo dostupnejších alternatívach.

Zaujímavé fakty:

 

Robusta – prečo rastie jej cena ?

Juraj pri analýze trhových trendov zistil, že za rastom cien stojí kombinácia klimatických zmien a zvýšeného dopytu. Suchá spôsobené fenoménom El Niño narušili úrodu v Brazílii a juhovýchodnej Ázii, čo spôsobilo výrazný pokles produkcie až o 20 % v Indonézii a 40 % v Brazílii. Výsledkom je, že cena robusty v tomto roku vzrástla, čo vyústilo do zmenšenia cenového rozdielu medzi robustou a arabikou. Pred pražením je aktuálne robusta len o 15 % lacnejšia.

Napriek vyššej cene robusta ostáva populárna. V čase globálneho zvyšovania životných nákladov sa robusta stala preferovanou voľbou pre mnohých spotrebiteľov, ktorí hľadajú cenovo dostupnejšie kávové alternatívy.

Fascinujúci fakt o klimatických zmenách

Vedci predpovedajú, že robusta by mohla byť budúcnosťou kávového priemyslu, pretože je schopná odolávať zmenám počasia, najmä v oblastiach, kde teploty stúpajú. Zatiaľ čo arabika môže trpieť pri vyšších teplotách a suchách. Pretože robusta má vyššiu toleranciu voči extrémnym podmienkam.

Slovenský trh a nové trendy

Zaujímavý trend zaznamenávame aj na slovenskom trhu. Doteraz sa predávali prevažne zmesi 100 % arabiky či zmesi arabiky a robusty, aktuálne evidujeme novinky v podobe ponuky 100 % robusty, čo je na našom trhu netradičné. To naznačuje, že aj slovenskí spotrebitelia začínajú oceňovať výhody robusty, najmä jej dostupnosť a výraznejší chuťový profil.

Robusta a jej budúcnosť

Juraj by uzavrel svoju analýzu predpoveďou, že robusta bude aj naďalej dôležitým hráčom na trhu, no jej cena bude závisieť od ďalšieho vývoja klimatických podmienok a dopytu. Vzhľadom na jej odolnosť však môže predstavovať stabilnejšiu možnosť pre kávové trhy, ktoré čelia čoraz väčšej neistote.

Napriek tomu, že robusta bola historicky považovaná za menej hodnotnú sestru arabiky, časy sa menia. Vďaka jej schopnosti adaptovať sa na meniace klimatické podmienky, zvyšujúcemu sa dopytu po lacnejších alternatívach a jej vyššiemu obsahu kofeínu má potenciál sa etablovať ako káva budúcnosti.

TIP: Ak ste milovníkom kávy a chcete sa dozvedieť viac o fascinujúcich faktoch zo sveta kávy, určite si prečítajte aj zaujímavosti TU.

 

Zdroje: intelligence.coffee, tastingtable.com, barchart.com
Obr. vlastný zdroj, midjourney.com

Podobné príspevky

Vending – to nie sú len automaty na kávu.

Napísal asovending
3 roky ago

ASO VENDING a spoločnosť Nayax oznamujú svoje strategické partnerstvo

Napísal asovending
7 mesiacov ago

Zdravé & Chutné – motto nového raňajkomatu.

Napísal asovending
4 roky ago