Espresso je niečím, čo na palube Medzinárodnej kozmickej stanice najviac chýba.

Tento názor opakovane vyhlásili talianski astronauti, ktorí už 13 rokov pracujú na Medzinárodnej kozmickej stanici a dnes je ich prianím, aby sa pre nich espresso pri práci stalo realitou.

Vesmírne espressoPreto si Lavazza v spolupráci s talianskou vesmírnou agentúrou (ISA) dali za cieľ skutočne priniesť autentické talianske espresso na Medzinárodú vesmírnu stanicu. Astronautka Európskej vesmírnej agentúry Air Force, kapitánka Samantha Cristoforetti, nie je len prvá Talianka vo vesmíre, ale taktiež prvý astronaut v histórii, ktorý ochutná pravé espresso na obežnej dráhe.

Meno tohto nápoja je ISSpresso. Jedná sa o prvú kapsulu na báze espressa, schopnú pracovať v extrémnych podmienkach na miestach, kde princípy, ktoré regulujú dynamiku kvapalín a zmesí sú veľmi odlišné od tých, ktoré sú typické na Zemi. ISSpresso je naozajstný technologický a inžiniersky šperk, ktorý je schopný dodať dokonalé espresso v bezváhovom prostredí. Káva Lavazza je nápoj bez hraníc.
Leteckí inžinieri navrhli novú koncepciu kávovaru, ktorý je bezpečný pre astronautov a je schopný fungovať aj v beztiažových podmienkach. Je to aj vďaka skúsenostiam Lavazzy, lídra v oblasti kapsulových systémov. ISSpresso je technologickou výzvou, ktorá spĺňa veľmi prísne požiadavky stanovené Italian Space Agency, z hľadiska technickej funkčnosti a bezpečnosti.

Prestávka na kávu vo vesmíre! Prototyp kávomatu je v súčasnej dobe testovaný v laboratóriách Argotec kvôli funkčným a bezpečnostným kontrolám. “Vesmírna kaviareň” na ISS bude nástroj pre socializáciu na palube stanice, akási sociálna sieť v priestore, miesto pre schádzania, chatovanie a relaxáciu: aspekt, ktorý by nemal byť ignorovaný v misiách, ktoré udržujú astronautov ďaleko od domova po mnoho mesiacov vo veľmi náročnom prostredí. Inovatívny kapsulový systém bude schopný pripraviť nielen spomínané espresso, ale aj caffe lungo alebo teplé nápoje, ako je čaj, a vývar. Plastová rúrka pre transport vody vo vnútri bežného kávovaru bola nahradená špeciálnymi oceľovými rúrkami a navrhnutá tak, aby vydržala tlak vyšší ako 400 bar. Automat je tak zložitý, že váži asi 20 kg. ISSpresso predstavuje technologicky vysoko kvalitný projekt, ktorý zvýši rozmanitosť chutí v menu astronautov.