Patríte aj Vy medzi tých ľudí, ktorí radi experimentujú a hľadajú nové spôsoby prípravy kávy? V prvej časti nášho seriálu sme Vám predstavili metódu CHEMEX. ASO VENDING LOGO

Príprava kávy trochu inak č. 2

MOKA EXPRESS
Píše sa rok 1933 a pán Bialetti, po ktorom neskôr pomenovali celú firmu, predstavuje obdivuhodný vynález – kanvičku moka express určenú na prípravu skutočne silnej kávy. Firma Bialetti tieto kanvičky vyrába a predáva dodnes. V súčasnosti však nájdete tento vynález už v rôznych veľkostiach, moderných tvaroch a prevedeniach.
Tento prístroj na varenie kávy je založený na princípe s použitím vysokého tlaku pary. Moka kanvička sa skladá z troch častí. Spodná nádobka slúži na vodu, v strede sa nachádza sitko na kávu a vrchná časť je určená na hotový nápoj.

Spôsob prípravy:
1. Do spodnej nádobky nalejeme studenú vodu až po piest tak, aby piest nebol ponorený.
2. Do sitka nasypeme pomletú kávu, ale neutláčame ju (odporúča sa stredne hrubé mletie).
3. V ďalšom kroku je potrebné nádobku pevne zošraubovať a dať variť na sporák (varič). Pri ohrievaní vody v spodnej časti dochádza k uvoľňovaniu pary, následkom čoho sa v nádobe zvyšuje tlak, para sa postupne rozpína a vytlačí vodu cez kávu v sitku až do hornej časti. Zrnká kávy sa vďaka sitku do hornej časti nedostanú.
4. Vo chvíli, keď začne káva vytekať z ventilu vo vrchnej časti nádobky a naplní ju skoro celú, dajte moka kanvičku preč z variča. Obrovskou výhodou je, že po príprave sa Vám výsledný nápoj v nádobke už ďalej nelúhuje.

MOKA EXPRESS MOKA EXPRESS