Matej Landl: Káva je môj ŽIVOTABUDIČ

Kávu si rád vychutnáva doma, v divadle i na kysuckej samote. Považuje sa za kávičkára a viackrát si vyskúšal obsluhovanie v kaviarni. Má množstvo zážitkov spojených s kávou a nekonečný zoznam ľudí, ktorých by na ňu pozval.

 

Ktoré tri slová sa vám vybavia, keď sa povie „káva“?

Príjemné dobré ráno.

Teraz sú dve hodiny poobede. Koľko káv ste dnes mali?

Pred chvíľou som si dal druhú. Denne vypijem tri až štyri šálky, poslednú zvyčajne o tretej – štvrtej poobede. Je jedno, či som doma, alebo na dovolenke, môj deň sa vždy začína kávou, hoci to vraj nie je najzdravšie. Lekári hovoria, že človek by mal najprv niečo zjesť, až potom si dať kávu. Ja to často porušujem. Káva je pre mňa životabudič a môžem povedať, že sa pokladám za kávičkára.

Aká káva vám chutí najviac?

Bez cukru, ktorý som z kávy vysadil už pred tridsiatimi rokmi. Ak sa chcem sústrediť vyslovene na chuť, dávam si ristretto bez mlieka. Musím sa však priznať, že inak si kávu „kazím“ mliekom. Nedávam si ho veľa, kávu ním len trochu „postraším“. Nedávno sme si domov kúpili penič mlieka. Penu na káve považujem za vrchol „hedonizmu“. (úsmev)

Ako si kávu pripravujete najčastejšie?

Doma už dva roky používame kapsulový kávovar. Máme asi šesť obľúbených druhov kapsúl, ktoré striedame. Ja si síce nikdy nepamätám ich názvy, takže keď idem kúpiť kávu, manželka mi musí do SMS-ky napísať, čo mám vybrať, no v obchode sa už zorientujem. Na chalupe, kde nemáme elektrinu, pijem instantnú kávu. Zaujímavý spôsob prípravy je v koťogu, to naše doma však máme pokazené. Túžim si kúpiť profesionálny kávovar, aký majú v kaviarňach, no zatiaľ som peniaze vždy viac potreboval na niečo iné.

Kde ste pili najlepšiu kávu?

Na zájazde s Martinským divadlom v gruzínskom Suchumi som vyskúšal kávu pripravenú v džezve. Dodnes si pamätám tú sýtu, mohutnú chuť. Viem, že káva sa dá v džezve zahrievať aj v žeravom piesku. Takto pripravenú kávu som zatiaľ neskúšal.

Ak by ste mali na kávu pozvať jediného človeka, kto by to bol?

Mám v živote šťastie na množstvo dobrých priateľov, takže celý tento rozhovor by sme mohli stráviť menovaním ľudí, ktorých by som rád pozval. Najjednoduchšie je teda povedať, že kohokoľvek, s kým si na tej káve budem rozumieť. Ale najradšej asi môjho otca, ktorý je už od roku 1993 v nebi.

Sedíme na terase príjemnej kaviarne. Čo hovoríte na pojem „kaviarenský povaľač“?

Kaviarenským povaľačom som už od gymnaziálnych čias. Niektorí chodili na pivo, my do kaviarne.

Zvyšok článku nájdete v našom časopise na nasledujúcom odkaze: 

Podobné príspevky

Espresso z kávovaru? Pôžitok z každej šálky!

Napísal asovending
8 rokov ago

Jesenné Halloweenske recepty

Napísal asovending
8 rokov ago

Ľadová káva – letné osvieženie

Napísal asovending
9 rokov ago