O parametroch správne pripraveného espressa sme Vám priniesli článok nedávno. Keďže je espresso „základným stavebným kameňom“ viacerých nápojov a spoločne sme sa naučili, ako tento základ zvládnuť, dnes si túto tému v krátkosti rozšírime o postup pri príprave ďalšieho obľúbeného nápoja s názvom cappuccino alebo tiež kapučíno.
Lahodný nápoj kapučíno sa pripravuje z našľahaného mlieka, ktoré je následne naliate do espressa.  Jedná sa v podstate o espresso s mliekom a mliečnou penou. Pripraviť správne a chutné kapučíno nie je vôbec jednoduché a vyžaduje si obrovskú dávku trpezlivosti, praxe a dodržania tých najmenších detailov.

Kapučíno je ideálne servírovať do porcelánovej šálky s hrubými stenami a s objemom 150 – 180 ml. Samozrejmosťou je, ako určite správne tušíte, šálku vopred predhriať.

Základ nápoja nám tvorí espresso s objemom 30 ml a zvyšok šálky doplníme mliekom a penou, pričom pena by mala tvoriť 1 až 2 cm.

Pozornosť v prvom rade zameriame na mlieko. Ideálne je použiť dobre vychladené mlieko, ktoré sa počas napeňovania nesmie priviesť do bodu varu.  Štandardná odporúčaná teplota je 70 stupňov.

Na napeňovanie mlieka prostredníctvom parnej dýzy, ktorá je súčasťou mnohých espresso strojov, je nutné použiť nerezovú kanvičku, ktorú naplníme mliekom približne do polovice. Kanvička má špeciálny tvar, ktorý nám umožňuje lepšiecapucino napenenie. Odpustite trochu pary z parnej dýzy (dôležité pred, aj po každom použití trysky), ponorte vývod pary tesne pod  hladinu mlieka a začnite napeňovať. Pri napeňovaní si natočte kanvičku do takého uhla, v ktorom sa Vám dostane mlieko do víru. Dlaňou alebo teplomerom, špeciálne na to určeným, si kontrolujte teplotu mlieka, aby ste nepresiahli teplotu 70 stupňov. V prípade, že teplotu kontrolujete dlaňou a kanvička Vás začne páliť tak, že na nej neudržíte ruku, mlieko má správnu teplotu (prosím neopáľte sa pri trénovaní, nejde o to, kto vydrží s rukou na kanvičke dlhšie :-) )

Po skončení napeňovania poklepte kanvičkou o stôl, aby popraskali prebytočné bubliny a krúživými pohybmi kanvičkou premiešajte obsah v nej. Budete vidieť, ako sa Vám pena začína krásne lesknúť.
Výsledkom napeňovania má byť hustá a krémová pena, ktorá neobsahuje bubliny.
V prípade, že si chcete vychutnať vynikajúce kapučíno bez nutnosti dlhšie trvajúcej manuálnej prípravy a s ohľadom na významnú úsporu času v dnešnej uponáhľanej dobe, ako alternatívu môžete využiť naše služby prostredníctvom plnoautomatických automatov na horúce nápoje, v ktorých celý postup prípravy, nastavenia a dodržania správnych parametrov kapučína vykonáme za Vás. Vy  si tak môžete vychutnať rozmanitosť rôznych nápojov, či už kapučína, alebo espressa a tešiť sa z okamžitého pôžitku.
Techniku liatia  napeneného mlieka do espressa je možné postupne zdokonaľovať až na maľovanie rôznych obrázkov do tohto nápoja. Táto technika sa nazýva Latte Art, o tom však niekedy nabudúce.