V prípade že nám nápojový automat nepripraví správne emulgovaný kávový olej vypláva na hladinu vody a je ťažko stráviteľný. Preto je dôležité aby automaty na espresso kávu boli správne nastavené (teplota vody a tlak) a tvorili emulziu, kde sa voda a olej spolu spoja do jedného celku.V prípade nedodržania technologického postupu pri výrobe espressa v kávovamate vznikne nápoj ktorý je ťažko stráviteľný a sprievodnými znakmi môžu byť bolesť hlavy alebo problémy s krvou a ľadvinami.
Pod názvom Espresso sa skrýva rýchly spôsob prípravy kávy prostredníctvom automatu na kávu, pričom sa z kávy vylúhuje najviac chuťových a aromatických látok a minimum škodlivín, ktoré v nej sú do 30 sekúnd.
Espresso pri správnom nastavení kávomatov by malo mať nasledujúce znaky:
Kedy espresso škodí?
* 100% emulzia, ktorá nedráždi žalúdok
* Telo strávi nápoj za 15 minút (v závislosti na pohlaví a veku)
* Možnosť rozpoznania viacerých chutí jednotlivých druhov káv
* Maximálna hodnota kofeínu 10% – 15% z celkového percentuálneho množstva kofeínu obsiahnutého v použitej káve
Pre porovnanie pár údajov o nápoji pri nedodržaní technologického postupu výroby espressa v nápojovom automate:
Kedy espresso škodí?
* Vylúhované nežiaduce látky
* Extrahovaná drevina do nápoja
* Nevýrazná chuť, strata aromatických látok
* Telo strávi nápoj za viac ako hodinu
* Hodnota kofeínu je 50 – 100% z celkového percentuálneho množstva kofeínu obsiahnutého v použitej káve
Jedno nesprávne pripravené espresso je horšie ako dvadsať zdravo pripravených espresso káv.