francuzsko

Inšpirujte sa najväčšími kulinármi sveta, lahodnou gastronómiou a bravúrnym servisom, ktorý z bežnej večere či obeda vykúzli sofistikovanú a šik spoločenskú udalosť. Poďte s nami preskúmať zvodné zákutia francúzskej gastronómie.

Francúzsko je kulinársky raj a nemyslíme len na pokrmy, ale i spôsoby. Francúzi si totiž potrpia okrem noblesnej kuchyne aj na luxusné stolovanie. Typický obed vo Francúzsku vám zaberie dobré dve hodinky, stolovanie je tu sofistikovaná udalosť, obrad, čas, keď sa treba zastaviť a všetku pozornosť obrátiť na jedlo a svojich spoločníkov. Vyskúšajte povýšiť svoje stolovanie na výnimočný zážitok, dôkladne a precízne naaranžujte stôl, naservírujte jedlo do rôznych mís a misiek, nesmie chýbať džbán s vodou, čerstvý, ideálne domáci chlieb a olivový olej. Jednotlivé chody doplňte správnym vínom. Ak si nie ste istí, držte sa jednoduchého pravidla – k hydine a bielemu mäsu biele víno a k červeným mäsám červené. Vypnite televízor, odložte noviny a skúste si spoločný pokrm naozaj vychutnať. Naučte sa l´Art de la table – umenie stolovania.

BOŽSKÉ A ŠIK CUKROVINKY

– MACARONS

Francúzi sú známi aj svojimi cukrovinkami. Dnes v tejto oblasti kulinárstva dominujú macarons. Pôvodom sú však z kuchyne talianskeho kuchára Kataríny Medicejskej, manželky francúzskeho kráľa Henricha II. Tá si spolu s venom priniesla do novej domoviny v roku 1553 aj svojho kuchára, ktorý túto pochúťku vymyslel. Avšak v 20. storočí skrsol v hlave francúzského cukrára Pierrea Desfontainesa, vnuka slávneho Louisa Ernesta Ladureeho – zakladateľa legendárnej cukrárne Laduree – nápad spojiť lahodným krémom dve macarons. Cukrári sa predbiehajú v rozmanitosti a kombináciách náplní, ktoré môžu byť čokoládové, ovocné, kokosové, kávové či likérové a mnohé ďalšie. Ani farebnosti sa medze nekladú, takže si na tých pravých macarons pochutia všetky vaše zmysly. A že sú favoritmi potvrdí aj fakt, že cukráreň Laduree ich denne predá 15 000 kúskov.

KÁVA A VÍNO

Espresso si doprajú Francúzi po každom jedle, avšak k najobľúbenejším kávovým nápojom, najmä na raňajky, patri Cafe au lait. Miesto zrodu je pravé Francúzsko a pripravuje sa z filtrovanej kávy a mlieka v pomere 1 : 1 do bujónovej misky bez uška. Len si to predstavte, sedíte v malebnej kaviarni, sledujete ruch parížskych ulíc alebo tiene letných mrakov, naháňajúcich sa po nekonečných viniciach, popíjate cafe au lait a vychutnávate si horúci croissant. Takto nejako vyzerá nebo. Francúzskej gastronómii a nápojom dominuje bezkonkurenčne víno, ktoré majú domáci na piedestáli ako národný nápoj. K najznámejším vinárskym oblastiam sa radia Bordeaux, Burgundy, Loire, Rhone a Champagne. Vyberte si podľa chuti, Bon appetit.

 

Bonbón a madame de Pompadour

Francúzskemu kulinárstvu sa pripisuje iste prvenstvo, a síce vo výrobe praliniek. Za vlády Ľudovíta XV. sa čokoláda predávala v lekárňach skôr ako liek než maškrta. Pripisovali sa jej mnohé zázračné účinky, medzi ktoré patrila aj prevencia impotencie. A práve toho sa chytila kráľova milenka Madame de Pompadour. Pre kráľov maškrtný jazýček nechala vyrobiť čokolády plnené rôznymi lahodnými krémami a náplňami, aby kráľovi čo najviac chutili a tým pádom, aby ich zjedol čo najviac. A veru že chutili. Pri každom kúsku, ktorý mu nápaditá milenka vkladala priamo do úst, nadšene volal bon a opäť bon, čo v preklade znamená dobre.

A tak vznikol názov bonbón.

Le fromage – typický syrový tanier

Základný pilier francúzskej kuchyne sú, samozrejme, syry, ktorých nájdete na celom území vyše 370 druhov. Syry sa podávajú aj namiesto dezertu, respektíve ako slaný dezert. Pokiaľ si zvolíte práve tento dezert, buďte obozretní pri voľbe syrov. Olomoucké syrečky či eidam isto vašich hostí neočaria. Majte úroveň, šmrnc, noblesu, to sa dá aj so smradľavým syrom, ide však o ten správny smrad, napríklad originál Roquefort. Pravý syrový dezert sa ma skladať zo štyroch druhov syra: čerstvý, tvrdý, plesňový a uležaný.