Ešte začiatkom 20. storočia bola káva vnímaná ako symbol luxusu, objavovala sa hlavne vo vyšších kruhoch. Vtedajšie kaviarne zvykli byť prepychovo zariadené, štýlové a navštevovali ich najmä majetnejší ľudia. Veľká zmena prišla až s 2. svetovou vojnou a rozmachom obchodu, kedy sa káva začala vo väčšom množstve distribuovať a bola dostupnejšia aj pre bežných ľudí. Vychutnávanie si tohto celosvetovo obľúbeného nápoja sa rozšírilo z luxusných priestorov kaviarní aj do domacností a každodenného života väčšiny populácie.

BEZKOFEÍNOVÁ KAVA

Tento druh kávy bol objavený v roku 1903, keď nemecký importér kávy Ludwig Roselius venoval zničenú zásielku kávy vedcom. Tým sa prvýkrát podarilo vytvoriť bezkofeínovú kávu, ktorá nestratila svoju chuť. Roselius začal túto kávu predávať pod menom Sanka. V roku 1923 ju začal úspešne vyvážať aj na americký trh.

 

INSTANTNÁ KÁVA

Skutočne patrí medzi výdobytky novodobých dejín. Veď ešte do roku 1989, teda nie až tak dávno, to bol v podstate neznámy pojem. V obchodoch sa vačšinou dali kúpiť len dva druhy kávy – zrnková a mletá. Poznali sme aj instatnú kávu, ale skôr z reklám rakúskej televízie… Prvú rozpustnú kávu vynašiel japonsko-americký chemik Satori Kato, žijúci v Spojených štátoch v Chicagu. Tento prvý rozpustný variant mal ešte stále veľa nedostatkov, káva sa zle rozpúšťala a ani chuťovo neobstála. S masovou produkciou a predajom instantnej kávy začal až Angličan žijúci v Guatemale, George Constant Washington. Ten si počas čakania na svoju manželku v záhrade všimol, že na kanvici kávy sa po kondenzácii kávových výparov vytvára jemný prach. V roku 1906 začal svoj výskum a o tri roky neskôr už uviedol svoj produkt pod názvom Red E Coffee. Káva sa ľahko pripravovala, obstojne chutila a svojej obľube sa tešila aj medzi americkými vojakmi, ktorí ju familiárne nazývali „cup of George“.

 

INSTANTNÝ BOOM

Zdokonaľovaním výroby sa zdokonaľovala aj chuť instantnej kávy, ale naozajstný prelom pre instantnú kávu bolo zavedenie reklám v televízii. Reklamné prestávky boli totiž krátke na prípravu klasickej kávy, na instantnú kávu však stačili. Firmy Nestlé a General Foods začali masívne reklamovať výhody instantnej kávy a tá začala dobíjať trh. Producenti čaju v reakcii na tento krok uviedli na trh čajové sáčky. Vojnu s instantnou kávou však prehrali.

KAPSULKY

ESPRESSO

Prvý moderný stroj na výrobu espressa predstavil v roku 1946 v Taliansku Achilles Gaggia. Vďaka systému pružín dokázal znásobiť tlak pary. Svoj stroj na espresso priniesol v 50-tych rokoch do Londýna, kde si v legendárnej štvrti Soho otvoril prvý espresso bar. Prvý pákový espresso stroj začala v roku 1960 vyrábať firma Faema. A tu začala doslova kávova revolúcia, ktorá sa dostala do celého sveta. Vďaka nej si vychutnávame kvalitnú kávu každý deň.

 

ZRNKOVAKAVA1

TEXT: Ľubomír Šulko  FOTO: Adobe Stock