Veľká časť slovenských dovolenkárov mieri cez letné prázdniny k slovenskému moru – do Chorvátska. Okrem priezračnej vody v mori nám môže letnú pohodu ešte spríjemniť kvalitné espresso v romantickej kaviarni.
Popíjanie kávy patrí v Chorvátsku k príjemnému rituálu, na ktorý sa musí nájsť čas aj niekoľko krát za deň, Espresso sa pripravuje na taliansky spôsob do malej porcelánovej espresso šálky a vždy dokáže poriadne „nakopnúť“, tak ako sa od espressa očakáva. Naopak macchiato s kvapkou teplého mlieka príjemne pohladí a upokojí. Všade na Jadrane sa varí prvotriedne espresso a o Chorvátoch sa hovorí, že bez svojich niekoľkých šálok denne by im chýbala ich radosť. Tu naozaj nejde len o popíjanie kávy, ale aj príjemné posedenie so susedmi, v našom prípade s rodinou alebo priateľmi. Kaviarne sa stali miestom ktoré na nás dýcha pohodou, a s výhľadom na azúrové more si každý vychutná svojich pár minút pri šálke horkého nápoja, ktorý máme všetci tak radi.

Na záver recept na chorvátsku kávu:

Espresso s rumom servírované preliate žĺtkom roztlačeným s práškovým cukrom, ozdobené šľahačkou strúhanou čokoládou.dovolenkové espresso

Na jeden Nápoj:
1 Šálka ​​horúcej kávy espresso
1 lyžička rumu
1 ks žĺtku
strúhaná čokoláda
šľahačka
1. Čerstvo uvarenú šálku ​​kávy Lavazza doplníme o lyžičku rumu
2. Navrch nalejeme opatrne žĺtok rozotrený dohladka s lyžicou práškového cukru
3. Nakoniec Na povrch kávy nastriekame kopček šľahačky, ešte posypeme nastrúhanou čokoládou.