Patríte aj Vy medzi tých ľudí, ktorí radi experimentujú a hľadajú nové spôsoby prípravy kávy? Tak sa pohodlne usaďte, pretože spoločnosť ASO Vending Vám v seriáli na pokračovanie prináša TXT_108_1391427167

Príprava kávy trochu inak

CHEMEX
Metóda chemex je skutočne nenáročný spôsob prípravy filtrovanej kávy veľmi dobrej chuti. Základom prípravy je sklenená nádoba, ktorá bola vynájdená v roku 1941. Táto sklenená nádoba pripomína na prvý pohľad laboratórnu banku. Vynálezca metódy, Peter J. Schlumbohm, vyštudoval chémiu, takže jeho nápady skutočne vznikali vedecky a v laboratóriu. Je majiteľom veľkého množstva patentov, ale chemex patrí k tým, ktoré sa zachovali dodnes.

Čo budeme potrebovať?

  • zrnkovú kávu (30 – 35 gramov na 500 ml. Gramáž kávy môžete prispôsobiť Vašej chuti), mlynček na kávu, chemex, papierový filter, váhu, horúcu vodu a šálky

Spôsob prípravy:

  1. Pripravíme si chemex a papierový filter. Filter je dôležité pred použitím dobre prepláchnuť horúcou vodou, pretože iba tak sa zbavíme nechcenej papierovej chuti v pripravenej káve. Ak tento krok podceníte, môžete skaziť chuť aj tých najlepších druhov káv.
  2. Pomelieme zrnkovú kávu a vložíme ju do papierového filtra. Odporúča sa hrubšie mletie.
  3. Dáme variť vodu. Ideálna teplota vody je 92 – 95 stupňov.
    Pomôcka: túto teplotu dosiahnete, keď necháte vodu zovrieť a potom odstáť cca 30 sekúnd.
  4. Zalievanie kávy robíme v dvoch krokoch. V prvom nalejeme 30 ml horúcej vody a necháme pôsobiť 30 sekúnd. Tento krok sa nazýva predparenie. V tomto procese začína unikať CO2 a káva jemne buble. V druhom zalejeme zvyšných 470 ml horúcej vody a necháme extrahovať 3 minúty. Zalievanie horúcou vodou robíme krúživými pohybmi, aby sa káva sparila rovnomerne.
  5. Voda sa lúhuje s kávou, pomaly prekvapkáva do spodnej časti nádoby a my si už o pár sekúnd budeme vychutnávať kávu vynikajúcej chuti.

TXT_108_1391427116 TXT_108_1391427130