Pri príprave espressa, či už prostredníctvom kávomatov, domácich alebo tiež profesionálnych espresso strojov, zohráva veľmi významnú úlohu kvalita vody. Voda totiž ovplyvňuje celkovú chuť nápoja, preto by sa táto zložka nemala podceňovať rovnako, ako výber samotných kávových zrniek.

Pre prípravu kávy sa vo všeobecnosti odporúča voda, samozrejme neperlivá, ktorá neobsahuje chemické prísady.

K zabezpečeniu kvalitnej vody a tým aj kvalitného espressa sa často používajú filtre na úpravu vody na to určené alebo tiež balené vody – opäť neperlivé a bez obsahu chemických látok.

Druhým dôležitým faktorom, prečo voda pri káve zohráva tak dôležitú úlohu je, že káva sama o sebe odvodňuje náš organizmus. Je to veľmi pozitívna vlastnosť kávy, ale na strane druhej, látky ktoré takto z tela stratíme, by sme následne mali doplniť späť do organizmu. Preto sa môžete v kaviarňach stretnúť so servírovaním poháru s vodou k Vášmu obľúbenému espressu. Minerálka servírovaná ku káve sa postará o doplnenie látok, ktoré sú veľmi dôležité pre naše zdravie.

V neposlednom rade Vám servírovaná voda zabezpečí pred vypitím obľúbeného kávového nápoja vyčistenie chuťových pohárikov v ústach, to znamená, že si následne môžete vychutnať lahodný kávový zážitok v plnej kráse.