zazracny kardamom

Ak by sme mali vybrať to najstaršie korenie sveta, bol by to nepochybne kardamóm. Vzhľadom na náročnosť pestovania, zberu a spracovania sa kardamóm radí aj medzi najdrahšie koreniny. Od prvenstva ho delí šafrán a vanilka.

Koreniny sú základnými piliermi všetkých kuchýň sveta. Niektoré sú bežné, iné vzácne, podaktoré výrazné, ďalšie jemné. Každá krajina má svoje typické korenie. Dnes ochutnáme ázijský kardamóm s výraznou arómou a veľmi špecifickou chuťou.

Jeho chuť objavili pred 3 000 rokmi v lesoch východného Nepálu a pestuje sa tu vo veľkej miere dodnes. Ručný zber treba správne načasovať. Tobolky sa zberajú ešte pred dozretím, potom totiž praskajú a strácajú semienka. Poznáme dva druhy. Obľúbenejší je zelený kardamóm, nazývaný aj pravý, ktorý sa vyznačuje jemnou a lahodou chuťou. Dnes by ste ho našli prevažne v južnej Indii a na Srí Lanke. Hnedý kardamóm má tmavšie plody s drsnejším povrchom a výraznejšou chuťou. Rastie v Nepále a je často, na zlosť Nepálcov, označovaný za nepravý kardamóm. Je typický zľahka zadymenou arómou a je pevnou súčasťou tradičných vidieckych himalájskych pokrmov.

TIP ASO: Pridajte kardamóm do kávy, zvýrazní chuť samotnej kávy a zosilní jej povzbudivý účinok. V arabských krajinách sa tradične pridáva nielen do kávy, ale i do čaju.

 

KUCHYŇA

V gastronómii sa využíva semienko celé i mleté. Je typickou súčasťou zmesi korenia garam masala či karí a často dotvára chuť likérov. Charakterizuje ho príjemná vôňa s citrusovými tónmi, ktoré sa prejavujú i v chuti, kde cítiť aj sladkastý a korenistý závan. Pridať ho môžete prakticky do čohokoľvek, mäsa, zeleniny, omáčok, dezertov, nápojov, lekvárov… Pre rozzvučanie pokrmu stačí len malá štipka. Toto korenie môžete objaviť aj v parfume, pánskym vôňam dodáva elektrizujúci podtón. V ázijskej kultúre je považovaný za afrodiziakum. Ak pridáte do vonnej lampy zopár kvapiek kardamómovej silice, prečistíte vzduch a zbavíte ho baktérií.

 

ZDRAVIE

Kardamóm nie je len neodmysliteľným doplnkom kuchyne každej dobrej gazdinky, svoje pevné miesto má i v medicíne. Pomáha proti prekysleniu organizmu, zlepšuje a urýchľuje trávenie, pomáha efektívne odbúrať tuky a blahodarne pôsobí pri ťažkostiach v tráviacom trakte. Dokonca sa využíva i v boji proti hemoroidom. Lieči dýchacie ťažkosti ako bronchitída, astma i kašeľ. Upokojuje nervovú sústavu, zmierňuje napätie i stres, ale zároveň stimuluje mozog. Žutie semienok kardamómu vás spoľahlivo zbaví zápachu z úst a vybieli chrup. Takýmto spôsobom si dezinfikovali ústnu dutinu už starí Egypťania. Dezinfekčné účinky fungujú i v oblasti imunity, kardamóm účinne bojuje proti chrípkovým vírusom. Nie nadarmo je hojne využívaný v ajurvédskej medicíne.

 

zazracny kardamom

 

RECEPT NA DOMÁCU ZMRZLINU S KARDAMÓMOM

Letné mesiace priam zvádzajú schladiť sa zmrzlinou. Prečo si nepripraviť domácu, v ktorej si namiešate ingrediencie podľa chuti? Zmiešajte biely jogurt s lyžicou medu a citrónovej šťavy. Ochuťte štipkou mletého kardamómu. Pridajte za hrsť čučoriedok, jahôd alebo malín, pokojne si vyberte kombinácie podľa svojej chuti. Ovocie buď do jogurtu primiešajte, alebo všetko rozmixujte na hladkú kašu. Vlejte do foriem na nanuky, nezabudnite zapichnúť drevené nanukové paličky. Môžete siahnuť aj po väčšej plastovej nádobe a po zmrznutí pokrájajte zmrzlinu na kúsky alebo naberajte lyžicou.

 

RECEPT NA CHRUMKAVÚ POSÝPKU

Pre labužníkov máme ešte jeden recept – pripravte si posýpku na zmrzlinu alebo jogurt či ovocný šalát. Nie je potrebné nič vážiť, stačí vám šálka (približne objem 2 dl). Rúru rozpáľte na 170 stupňov. V miske zmiešajte 1 šálku ovsených vločiek, 1/2 šálky celozrnnej špaldovej alebo pšeničnej múky, 1/2 šálky trstinového cukru, 1 čajovú lyžičku škorice, semienka z vanilkového struku, štipku mletého kardamómu. Pridajte 100 gramov masla pokrájaného na kocky. Ponorte do zmesi ruky a prstami stláčajte, až vám vznikne hrudkovitá posýpka. Rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte dozlatista. Ak namiesto cukru pridáte 2 polievkové lyžice medu alebo sirupu agáve, nemusíte mať obavy o štíhlu líniu.