Veľa milovníkov kávy láka ochutnať niektorú z najdrahších káv na svete. Dôvody prečo je tá ktorá káva považovaná za raritu a je drahá sú veľmi zaujímavé. Ako príklad môžeme uviesť kávu s názvom Kopi Luwak. Káva s týmto názvom sa nezbiera bežným spôsobom na plantážach, ale jej nenapodobiteľnú chuť všetci znalci oceňujú.Niektorý ale len dovtedy pokiaľ nezistia ako jej nenapodobiteľná aróma vzniká. Slovo luw totiž v indonézštine označuje kunovité zvieratko – cibetku. Tá sa živí hmyzom a tropickými plodmi, teda aj plodmi kávovníka. Tieto plody prechádzajú zažívacím traktom zvieraťa a v truse zostávajú zrniečka kávovníka, ktoré sa potom zbierajú. Vďaka tomuto majú nápoje z tejto kávy špecifickú chuť a arómu. Cena takejto kávy sa pohybuje okolo tisíc dolárov za kilogram. Vedci zistili, že prechodom kávových zŕn cez tráviaci trakt (žalúdok) vzniká fermentačný proces, ktorý spôsobujú enzýmy a baktéria, predovšetkým baktérie kyseliny mliečnej. Týmto spôsobom sa z kávy stratí horká chuť. Vzhľadom na to, že výroba tejto kávy v zajatí chovaných cibetiek sa neujala – zvieratá odmietli konzumovať kávové zrná sa za rok zozbiera len necelých 250 kg tejto kávy.
zrno
Najdrahšie kávy sveta
Medzi kávy o ktorých možno povedať, že patria medzi excelentné  a sú pestované a zbierané tradičným spôsobom patrí káva Jamaica Blue Mountain. Ide hlavne o vysoko ušľachtilý druh kávy, ktorý pochádza z ostrova Jamaika a pestuje sa v oblastiach s nadmorskou výškou 2000 m a pre túto kávu sú typické väčšie zrná tmavej modrozelenej farby. Táto káva má jemnú kyslosť a bohatú orieškovú príchuť a delikátnu vôňu.

Nemožno ale nespomenúť ešte jednu kávu, ktorá patrí medzi najlepšie na svete. Ide o kávu Kona Kai. Táto káva je pestovaná na vulkanickej pôde sopky na havajských plantážach. Pre pestovanie kávy sú tu ideálne podmienky s vyváženým množstvom zrážok a slnečného žiarenia. Táto káva má špičkovú kvalitu a je známa svojou jedinečnou vôňou a mäkkou chuťou s orieškovou príchuťou.