Instantná káva
História instantnej kávy nie je príliš dlhá v porovnaní s kávou zrnkovou. Bola vynájdená na prelome 19. a 20. storočia. Značného rozmachu sa instantná káva dočkala za prvej svetovej vojny, keď sa jej rýchla príprava osvedčila vo vojenskej kuchyni.V roku 1938 bola rozpustná káva bežne podávaná vojakom. Bola obľúbená pre svoju jednoduchú a rýchlu prípravu. Kvalita instantných káv stále stúpala, takže dnes je možné pripraviť z instantnej kávy celkom chutné nápoje, aj prostredníctvom kávomatu. Jej aróma sa síce nedá porovnať s vôňou čerstvo zomletej kávy, ale chuť niektorých druhov sa približuje k chuti klasickej kávy. Aj dnes je táto káva obľúbená pre svoju rýchlu a jednoduchú prípravu, ale nemala by vytlačiť z trhu klasickú zrnkovú kávu a espresso.

Výroba instantnej kávy

Aby automat na kávu mohol vydať lahodný nápoj, prejde káva dlhým procesom spracovania. Instantná káva sa vyrába z klasickej zrnkovej kávy, zmesí kávy Coffea arabica, Coffea robusta a Coffea liberica. Do niektorých zmesí káv sa z dôvodov nižšej ceny pridávajú aj iné plodiny, ktoré s kávou nemajú nič spoločného. Kávové zrnká sa spracúvajú podobným spôsobom akým sa pripravuje kávový nápoj v bežných reštauráciách, ale tento stroj je niekoľkonásobne väčší. Káva sa v stroji zomelie a sparí pri teplote cca 90°C a konštantnom tlaku 9 barov. Tento stroj dokáže naraz takto pripraviť viac ako 5 litrov kávového nápoja. V ďalšej fáze je nutné z takto pripravenej kávy odpariť všetku tekutinu. Toto sa robí buď pri vysokej teplote, alebo naopak pri teplote veľmi nízkej.